Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedelsinköp i kommunens kök

Nyckeltal PHU. 2.3. 1

I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Vissa naturligt förekommande ämnen får dock användas som bekämpningsmedel, till exempel spinosad, pyretriner och svavel. Det är även tillåtet att använda biologiska bekämpningsmedel. KRAV-märkt produktion måste även uppfylla vissa striktare krav för djurvälfärd, miljö och hälsa. Mer ekologisk mat är viktig för den biologiska mångfalden, vattnet, jorden och klimatet.

Andelen ekologiska produkter som används i skolkök ska fortsatt vara minst 50 % (Krav-certifierad enligt nivå 2).

Andel ekologiska produkter i skolkök

Datakälla: Vellinge Kommun
Trend:
Utvecklingen går åt fel håll Utvecklingen går åt fel håll
Senaste värdet:
57 % (2022)

Kommentar

Vellinge kommuns förskolor och skolor strävar efter att minimera den påverkan maten som har på miljön. Det handlar bland annat om att minska matsvinnet och att vara miljömedveten när man köper in råvaror. Vellinge kommun har flera gånger vunnit Ekomatsligan, där Sveriges kommuner rankas efter hur hög andel av den inköpta maten som är ekologisk.

Alla kommunala skol- och förskolekök i Vellinge kommun är KRAV-certifierade enligt nivå Brons, vilket innebär att minst 30 procent av maten som köps in ska vara ekologisk. Även om nivån är lägre, kvarstår vårt mål om 50 % andel av maten ska vara ekologisk. Vellinge kommuns skolkök har också en miljöpolicy och en kostpolicy.

Ansvarig organisation
  • Utbildningsnämnden
Uppdaterad: 2024-10-24