Natur, miljö och klimatförändringarnas effekter
I kommunen finns mycket variationsrik natur med unika värden att skydda och bevara.
Att bedöma fokusområdet som helhet är problematiskt då målen handlar om att dels värna om biologisk mångfald, skydda och bevara vår natur, erbjuda och öka tillgängligheten för friluftsliv, dels skydda oss från att påverkas negativt av pågående klimatförändringar.
De nyckeltal som går åt rätt håll är ”Aktiviteter för skydd mot klimatförändringar” samt vårt arbete med åtgärder i vår Kemikalieplan.
Kommunen har fått tillstånd att anlägga översvämningsskydd mot tillfälliga högvatten på Falsterbonäset. Bidrag till uppförandet har beviljats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och från EU Life. Under 2023 har upphandling av entreprenör för anläggande av skyddets etapp 1 och 2 genomförts. Påbörjande av arbete sker under våren 2024.
Kemikalieplanens åtgärder är genomförda.
I samband med varje investeringsprojekt prövas dagvattenfrågan för att klimatsäkra kommunen inför framtiden.
Samtliga miljökvalitetsnormer för utomhusluft innehålls och är därmed oförändrade.
Inga av vattenförekomsterna bedöms ha god eller hög status och status är också oförändrade. Åtgärdsarbetet för att förbättra vattendragen pågår via Sydvästra Skånes vattenrådsförbund.
Nyckeltal (två) för att följa upp tätortsnära natur saknas, dels har Medborgarundersökningen gjorts om och nyckeltal för att kunna uppskatta hur många bostäder som har tillgång till grönområden har inte fastställts. Dock pågår det ett arbete att kartlägga rekreationsområden och nyckeltalet bör kunna följas upp under år 2024.
Däremot finns det en fråga i den senaste Medbor- garundersökning som lyder “Vad tycker du om utbudet av friluftsområden i kommunen?” och andel som har svarat “Mycket bra” eller “Ganska bra” på frågan är 78 % i Vellinge kommun. Resultatet visar på att kommunen i sin helhet har ett gott utbud av friluftsområden. Flertal insatser har gjorts för att öka tillgängligheten för boende och besökare till våra naturområden.
Det bör tas fram nya miljömål, utifrån länsstyrelsens Åtgärdsprogram ”Tillsammans för ett hållbart Skåne”. Kustprogrammets åtgärder bör också kompletteras i Program för hållbar utveckling för att säkerställa att åtgärderna prioriteras.
Regeringens nedskärningar av naturvårdsbudgeten under 2023 påverkar kommunens möjlighet att söka bidrag för lokala åtgärder, i synnerhet LONA (lokala naturvårdssatsningen).
- Mål
- Dokument