Gå direkt till sidans innehåll

Arbetande eller studerande ungdomar

Mål PHU. 6. 2

Fler ungdomar arbetar eller studerar 2 år efter examen.

Skolan ska främja social och ekonomisk hållbarhet genom att utbildningen ska leda till arbete, egenförsörjning och ett självständigt vuxenliv. Det behöver finnas ett brett utbud av aktiviteter som främjar snabb återgång till arbete, vilket kan ske genom ett utvecklat samarbete mellan företag för till exempel praktikplatser, instegsjobb men också med närliggande kommuner för att utveckla och samnyttja arbetsmarknadsaktiviteter och utbildningar. Viktig samverkan sker i arbetet mellan näringsliv och skola för utbyten och positiv inspiration till arbete och innovation mellan generationer.

Bedömning: Målet ser ut att uppnås Målet ser ut att uppnås

Den övergripande trenden är att utvecklingen går åt rätt håll. Andelen ungdomar som är etablerade på arbetsmarknaden eller studerar 2 år efter fullföljd gymnasieutbildning ökar successivt.

Kommunen erbjuder kommunala arbetsmarknadsinsatser till ungdomar som uppbär försörjningsstöd och som inte är etablerade på arbetsmarknaden eller studerar. Feriepraktikplatser erbjuds som förebyggande insats till skolungdomar.

Under 2025 kommer Arbete och Etablering att fokusera på förebyggande arbete gällande UVAS (Unga vuxna som varken arbetar eller studerar) i åldern 20–29 år i samverkan med det kommunala aktivitetsansvaret. Inom ramen för överenskommelsen med Arbetsförmedlingen och 10 andra kommuner i Skåne har en ansökan om ett projekt för att öka sysselsättningen bland unga i kommunerna lämnats till Europeiska socialfonden. I detta projekt kommer Arbetsförmedlingen att vara projektägare.

Uppdaterad: 2025-02-27