Gå direkt till sidans innehåll

Låg andel ekonomiskt utsatta hushåll

Mål PHU. 6. 3

Andel medborgare 0–19 som växer upp i ekonomiskt utsatta hushåll ska vara lägst i Sverige.

Barnkonventionen är en naturlig grund i kommunens arbete med barn och unga. Enligt barnkonventionen ska barnperspektivet genomsyra beslut som berör barn. För att främja barn och ungas livsvillkor behöver kommunen fortsätta att arbeta på flera fronter samtidigt. I Vellinge kommun arbetar socialtjänst och utbildning med utgångspunkten att tidigare insatser för barn och familjer med behov av stöd, ger ett mindre behov av stöd senare i livet.

Barn som växer upp i missbruksmiljöer löper större risk att utveckla känslomässiga sjukdomar och eget missbruk, liksom att barn som växer upp i familjer med långvarigt försörjningsstöd löper större risk att bli långvarigt beroende av försörjningsstöd. Vissa insatser behöver därför riktas till både barn och vuxna samtidigt. För breda och verkningsfulla förebyggande insatser ska socialtjänst, skola, regionen och polisen samverka aktivt.

Bedömning: Måluppfyllelsen kan inte bedömmas Måluppfyllelsen kan inte bedömmas

Nyckeltalet unga i ekonomiskt utsatta hushåll slutade uppdateras år 2021. De nyckeltal som finns att jämföra med är unga i hushåll med låg ekonomisk standard och unga i hushåll med låg inkomststandard. För båda nyckeltalen gäller att andelen ungdomar i den här typen av hushåll i Vellinge kommun ligger lågt jämfört med riksgenomsnittet. Till exempel är det bara en kommun i Sverige som år 2022 har lägre andel ungdomar i hushåll med låg ekonomisk standard.

Uppdaterad: 2025-03-05